AF

finjuster autofokus selv

Visste du at det på mange speilrefleks fotoapparater er mulig å finjustere autofokus?

Bruker du flere forskjellige objektiver på speilrefleks-kameraet ditt, og opplever at autofokus ikke treffer så presist som du kunne ønske på ett eller flere av dem? Dersom du har et kamerahus i midlere eller høyere prisklasse har det mest sannsynlig en innstilling som kan fikse dette.

Det er viktig å huske på at AF-finjustering er en justering som gjelder for kombinasjonen av kamera og objektiv som brukes. Hvis du vil bruke et annet objektiv med det samme kamerahuset, eller en annen kombinasjon av kamerahus og objektiv, så må du teste og justere for hvert enkelt objektiv. Kamerahuset har mulighet til å lagre innstillingene for flere objektiver. Hvor mange varierer mellom merker og modeller. Kamerahuset har som regel også en innstilling som gjelder alle objektiver, som brukes dersom det er kamerahuset i seg selv som ikke er helt på linje.

Hvordan du skal gå frem vil du som regel finne på produsenten av kamerahuset sin hjemmeside, eller i produktets brukermanual. Men her følger en generell beskrivelse av metoden du må bruke for å sjekke om autofokus faktisk er ute av, ja nettopp, fokus.

Gjør som følger:

  • Sett objektivet du vil teste på kameraet og sett kameraet på et stativ. Ikke flytt stativet under testen.
  • Sett opp en vertikal jevn overflate, for eksempel en bok, i en avstand fra kameraet som gjør at boken fyller en stor del av bildet i søkeren. Avstanden du velger vil med andre ord variere avhengig av type objektiv.
  • Plasser en linjal i en vinkel på 45 grader eller mer ved siden av boken (se bilde).
  • Lag et fokuspunkt på boken som horisontalt er på linje med der linjalen krysser boken.
  • Autofokuser på punktet du har laget på boken, og ta et bilde.
  • Studér bildet, og se på linjalen hvor det er skarpt. Hvis det er skarpt akkurat der linjalen krysser boken, da er alt i orden, autofokus har truffet riktig. Hvis det er skarpt lenger nede på linjalen viser det at autofokus setter fokuspunktet foran boken, hvis det er skarpt lenger oppe på linjalen viser det at autofokus setter fokuspunktet bak boken. I de to siste tilfellene må du gå inn i kameraets innstillinger og justere. Hvordan dette gjøres varierer fra merke til merke, se i instruksjonsmanualen til apparatet for å finne det ut.

AF-finjustering er ikke ment for å løse optiske feil på kamerahus eller objektiv. Hvis du har et fokusproblem på ett bestemt objektiv, indikerer det at det er feil på objektivet. Har du et fokusproblem uavhengig av hvilket objektiv du bruker, indikerer det at det er et problem med kamerahuset. I begge tilfeller bør du sende kameraet til reparasjon. Vi utfører reparasjon på flere kjente merker, klikk her for oversikt.

Sett opp en vertikal jevn overflate, for eksempel en bok, i en avstand fra kameraet som gjør at boken fyller en stor del av bildet i søkeren. Avstanden du velger vil med andre ord variere avhengig av type objektiv.
Plasser en linjal i en vinkel på 45 grader eller mer ved siden av boken, som vist over. Det som er viktig er å lage et punkt på boken akkurat der linjalen krysser boken. På bildet er det limt på en papirbit som det er tegnet et kryss på som man kan fokusere på. Dette krysset bør ikke være mer enn to-tre centimeter fra linjalen. Autofokuser på dette punktet, og ta et bilde.
Denne artikkelen er basert på Nikon sin supportartikkel om emnet, og bildene over er hentet fra denne artikkelen. På bildet under ser du en test-jig som er laget til formålet og som er mer nøyaktig. Slike jig-er kan man få tak i på nettet. Men metoden med boken og linjalen er samme prinsippet.
Del denne siden:
Del på Facebook Del på Twitter Del på LinkedIn Del på Google+

Camera & Videoteknikk AS

Liaveien 1
5132 Nyborg

Kart ext link

Kontakt

Telefon: 55 39 38 80
Email: service@camera.no

Remote support

Last ned Teamviewer
     

Personvern

© Camera & Videoteknikk AS. Webdesign ©2018 Web Norge
Personvern

Personvern og cookies
Denne erklæringen gjelder for C&V teknikk med tilhørende nettsider.

Hva er informasjonskapsler (“cookies”) og lokal lagring av data?
Når du besøker nettsidene våre lagres det ulike typer data lokalt på din enhet via nettleseren din. Dataene kan for eksempel inneholde brukerinnstillinger, informasjon om hvordan du har surfet på våre nettsider, hvilken nettleser du bruker, hvilke annonser du har blitt vist. Slike “lokalt lagrede data” kan brukes til å tilpasse innhold og funksjoner på tjenestene til deg, og dermed bidra til å gjøre ditt besøk bedre tilrettelagt og mer meningsfullt for deg. Informasjonskapsler inneholder ikke direkte identifiserbare data om deg (slik som navn, adresse, telefonnummer og liknende), men informasjon om nettleseren din og aktivitet som har funnet sted gjennom denne.

Hva bruker vi informasjonskapsler og lokalt lagret data til?
Vi bruker lokal lagring av data for å:

Levere og tilpasse tjenestene våre til enheten og nettleseren du bruker.
Gi deg relevant og tilpasset innhold.
Måle og analysere trafikken på nettsidene.

 

 

 

CVteknikk logo 
 

INFORMASJON OM VÅRE TILTAK I FORBINDELSE MED KORONA VIRUSET (COVID-19)

Du skal være trygg som kunde hos oss. Vi følger nøye myndighetenes informasjon og retningslinjer, og har igangsatt følgende tiltak basert på dette. Vi vurderer fortløpende ytterligere tiltak dersom det blir behov.

På generelt grunnlag vil vi informere om at halvparten av administrasjonen har fått hjemmekontor for å hindre forsamlinger på jobb ifm lunsj med mer.

Samtlige teknikere og ansatte generelt er utstyrt med antibac og våtservietter i hhv sine biler og kontorer, og grundig vask av hender med såpe foretas før og etter hvert kundebesøk.
Alle er strengt instruert om å holde avstand til kunder og avstå fra håndhilsning. Dette sender vi deg også en påminnelse om pr sms før besøk.

Vi stoler på at du/dere møter oss med tilsvarende tiltak og informerer oss ved evt smitte, slik at vi sammen tar solidarisk ansvar for å redusere smittefare ovenfor de mest sårbare i samfunnet.

Under ser du praktisk informasjon og alternative løsninger vi kan tilby i disse tider.

  1. Hjemmeservice. Det er best dersom du som kunde kan oppholde deg i annet rom ved oppmøte samt klargjøre apparatet i mest mulig grad for reparasjon slik at selve reparasjonen går raskest mulig. Vaskemaskiner skal stå på gulv. Ellers skal spesielle monteringer demonteres. Gulvsokler fjernes. Innebygde kjøleskap og oppvaskmaskiner demonteres av oss.
  2. Levering direkte til Verksted. Dersom du ønsker å levere maskin til vårt verksted, kan maskin avleveres utenfor vår garasjeport merket med vårt ordrenummer hvis ønskelig. Dette avtales evt på forhånd. Vi kan også hente inn maskin dersom du ønsker å plassere denne i garasje eller på annen lett tilgjengelig plass. Avstand til kunde og tilgjengelighet vil avgjøre prissetting. Avtales på forhånd.
  3. Er du selv i en utsatt gruppe eller ikke ønsker servicebesøk grunnet fare for å bli smittet har vi full forståelse for dette. Kontakt oss da så lukker vi ordren og har en åpen avtale når du ønsker besøk av oss.
  4. Smittet eller i karantene? Vi kan da selvsagt ikke dra på hjemmebesøk til deg i denne perioden. Kontakt oss så skal vi finne en løsning på hvordan vi kan hjelpe deg og få utført reparasjonen.