IS

det blir is i kjøleskapet

Dersom det samler seg vann eller danner seg is for eksempel i bunnen av kjøleskapet, så kan det ha en enkel forklaring, og du kan fikse det selv.

Alle moderne kjøleskap fungerer etter samme prinsipp. I eller utenpå bakveggen inni kjøleskapet sitter det et element som kjøler ned temperaturen i kjøleskapet. Når elementet kjøler blir overflatetemperaturen på bakveggen under 0 grader. Når luften i kjøleskapet, som har en temperatur på over 0 grader, treffer bakveggen, fryser fuktigheten i luften til is på bakveggen. For at det ikke skal bygge seg opp lag på lag med is, fungerer kjøleskapet på den måten at nedkjølingen av elementet med jevne mellomrom opphører helt til overflatetemperaturen blir over 0 grader. Da smelter isen, og vannet renner ned i en vannrenne nederst på bakveggen, og videre ned i et rør til et dryppkar på baksiden av kjøleskapet. Dryppkaret er montert oppå kompressoren til kjøleskapet, og siden kompressoren avgir varme, vil vannet fordampe og på den måten forsvinne. På mange kjøleskap (men ikke alle) er vannrenne og dreneringshullet åpent tilgjengelig. Det er på denne typen kjøleskap at det kan oppstå problemer, men som er lett for deg selv å fikse.

dårlig lukt LES OGSÅ
Kjøleskapet kan gi dårlig lukt på kjøkkenet

At du av og til ser litt frost på bakveggen når du åpner kjøleskapet er altså helt normalt. Men dersom det danner seg is andre steder, er det et par ting du kan sjekke før du bestiller reparasjon av kjøleskapet ditt.

I kjøleskap med åpent tilgjengelig drenering må man passe på at dreneringen ikke går tett.
  • I åpningen til røret (rød ring på bilde over) som leder kondensvannet ned på baksiden av kjøleskapet vil det over tid bygge seg opp slam, som til slutt tetter åpningen. Da vil kondensvannet istedenfor renne over dreneringsrennen, og ned i bunnen inni kjøleskapet, der det noen ganger fryser til is.
    Derfor skal du med jevne mellomrom stake opp dette dreneringshullet med for eksempel en q-tips eller piperenser eller lignende som egner seg. På noen kjøleskap er det en egen stakefjær som ligger der permanent, og som man da bare beveger på for å stake opp røret. 

  • En annen årsak til at kondensvannet renner steder det ikke skal, er hvis man dytter matvarene så langt bak i kjøleskapet at de presser mot bakveggen. Ikke bare vil varene som er i berøring med bakveggen kunne fryse, men de vil også gjøre at kondensvannet finner veien via varene og ut på hyllene i kjøleskapet.
  • Har du sjekket og forsikret deg om at begge disse tingene er i orden, men fremdeles har problemer med at det danner seg vann eller is i kjøleskapet der det ikke skal, har vi et siste tips. Hvis pakningen rundt døren til kjøleskapet ikke tetter skikkelig, vil det konstant komme varm luft inn i kjøleskapet, som kondenserer til vann på de kalde matvarene og overflatene i kjøleskapet. Avhengig av hvor mye luft som kommer inn, vil kjøleskapet også måtte jobbe ekstra hardt for å klare å holde temperaturen nede. Dette i sin tur medfører at kjøle/smelte syklusen ikke fungerer som den skal, og det bygger seg opp is.

    Pakningen rundt døren er magnetisk slik at den skal legge seg tett mot karmen på kjøleskapet. Men hvis pakningen er blitt litt deformert så klarer ikke magneten å trekke pakningen tett mot karmen. Se derfor nøye på pakningen hele veien rundt, og se om pakningen ligger helt rett og tett på dørkarmen. Hvis den ikke gjør det kan du bruke en hårføner og varme pakningen forsiktig opp mens du maserer den til riktig fasong. Hjelper ikke dette må antakelig pakningen byttes. Det kan i så fall vi hjelpe deg med.
Har du et kjøleskap eller fryseskap som trenger reparasjon, ta kontakt med oss. Vi utfører reparasjoner på mange kjente merker, både innenfor og utenfor garantitiden. Finner du ikke ditt merke i oversikten, og apparatet er utenfor garantitiden, ta kontakt og kanskje vi kan hjelpe likevel.