uskarp

filterglasset kan gi uskarpe bilder

Bruk av filterglass på objektivet på fotoapparatet ditt har til hensikt å gi en forbedring eller fordel i forhold til å ikke bruke det. Men det er ikke alltid det er slik.

Filterglass som du kan sette foran på objektivet på fotoapparatet ditt finnes med en rekke forskjellige egenskaper. Alt fra helt klare glass som har som eneste oppgave å beskytte glasset på objektivet, til glass med spesielle egenskaper så som å minimere gjenskinn og refleksjoner, forbedre farger eller gi spesielle effekter.

Men bruk av filterglass kan gi en utilsiktet effekt, nemlig problemer for kameraet med å fokusere riktig. Ikke som en helt tydelig fokusfeil, men mer som at bildekavaliteten ikke er helt slik du forventer. Så som at når du forstørrer bildet så er det udefinert og uklart.

Utsnitt fra to bilder tatt rett etter hverandre med et objektiv sendt til oss for reparsjon fordi det ikke var mulig å få skikkelig fokusering. Bildet til venstre er tatt med et filterglass som stod på objektivet da vi mottok det, det til høyre er tatt etter at vi hadde tatt filterglasset av.

At det er filterglasset som er årsaken er ikke alltid like opplagt, særlig hvis det bare er et klart beskyttelsesglass det er snakk om. Så i et forsøk på å få orden på det får du kanskje råd om å utføre justeringer og kalibleringer av både objektiv og kamerahus, som viser seg både kostbare og uten resultat. Til slutt konkluderes det med at det er objektivet der noe feil med, og så blir det sendt inn til verksted, der vi bare ved å ta av filterglasset løser problemet. Feil på objektivet forårsaket av eksternt utstyr og tilbehør vil leverandør aldri dekke på garanti eller reklamasjon. Så uansett om objektivet er innenfor garanti eller reklamasjon, så må du betale for oppdraget. Og det er jo ikke så kjekt for deg som kunde når det kunne vært unngått.

Foruten å ta av filterglasset på objektivet dersom du opplever at bildekvaliteten ikke er slik du forventer, kan du gjerne også vurdere om du i det hele tatt trenger å ha et filter på objektivet. Og dersom du velger å ha det, styr unna billige glass, her er det ofte en sammenheng mellom pris og kvalitet. 

objektiv filter fast LES OGSÅ
Smart tips når filterglasset sitter fast
Har du fotoutstyr som ikke fungerer som det skal, ta gjerne kontakt med oss. Vi har utført reparasjoner på fotoutstyr fra en rekke kjente merker siden 1982.