objektiv

filterglasset sitter fast

Smart tips til hva du skal gjøre når filterglasset på objektivet ditt er umulig å få av.

Det er mange grunner til å sette et filterglass foran på objektivet på fotoapparatet ditt. Et klart glass kan ha som eneste oppgave å beskytte glasset på objektivet. Et knust eller ripet filterglass er tross alt langt rimeligere å bytte ut enn å måtte reparere selve objektivet eller bli tvunget til å kjøpe et nytt. Filterglass finnes også med spesielle egenskaper som for eksempel å minimere gjenskinn og refleksjoner eller forbedre farger eller gi spesielle effekter.

objektiv filter fast LES OGSÅ
Filterglasset kan gi uskarpe bilder

Ulempen med slike filterglass er at de har en tendens til å sette seg så fast at du ikke klarer å få dem av igjen med bare fingrene. Ringen rundt glasset er så smal og glatt at det ikke er mye å få gripetak på. Og det er når du innser at du ikke klarer det, at du kanskje går litt mer drastisk til verks med bruk av tang eller skrustikke. Ulempen er at det som regel medfører at filteret blir ødelagt, men du får da i det minste filteret av.

Vi har imidlertid et smart triks du kan prøve først:

  • Kjøp en tynn dobbelsidig tape, for eksempel Biltema varenr 29-300 som vi bruker her.
dobbelsidig tape
  • Klipp av tynne strimler som du limer på kanten av filter-ringen.
Limer dobbelsidig tape på filter-ring.
  • Fjern beskyttelsespapiret fra tapen.
Fjerner beskyttelsespapir på tape
  • Du får nå et nesten magisk godt grep på filteret!
dobbelsidig tape
Hvis du med dette trikset fremdeles ikke klarer å løsne filterglasset, må man som nevnt innledningsvis gå mer drastisk til verks. Men da er altså sjansen stor for at filteret går i stykker. Hvis du ikke liker tanken på å skulle gjøre dette selv i tilfelle du ødelegger mer enn bare filterglasset, ta gjerne kontakt med oss. Uavhengig av merke kan vi hjelpe.