kulde

Fotografering i kulden

Fotografering når du er ute i kulden kan være en utfordring for både fotograf og fotoutstyr.

Vinter og kalde dager kan gi fantastiske fotomotiver og stor fotoglede. Men det gir også utfordringer, som i beste fall "bare" hindrer deg i å få fotografert eller gjør bildene dårlige, men som i verste fall kan koste deg dyrt. 

La oss ta det siste først, siden det er service og reparasjoner på fotoutstyr vi driver med. Vi får med jevne mellomrom inn fotoutstyr som er skadet etter kondens på steder der man som bruker ikke får gjort noe med det. For eksempel at det ligger igjen et belegg etter kondens på optikken på innsiden i et objektiv.

Kondens på fotoutstyret ditt oppstår når du tar det inn fra kulden (der det har rukket å bli nedkjølt) og inn i varmen. Fuktigheten i den varme inneluften blir til dugg når den varme luften treffer det kalde fotoutstyret. Derfor gjelder det å foreta seg noe for å forhindre at den varme inneluften kommer i direkte kontakt med fotoutstyret.
Her er noen tips som hver for seg kan hjelpe, og som gjerne kan kombineres: 

  • Hvis du har fotoutstyret ditt i en fotobag, sørg for at den er helt lukket før du går inn, og ikke åpne den før den har stått så lenge inne at utstyret har fått innetemperatur. Hvor lenge, er det ikke noe fasitsvar på. Poenget er at utstyret inne i bagen blir langsomt varmet opp og at den varme inneluften ikke kommer i direkte kontakt med utstyret inne i bagen, noe som reduserer risikoen for kondens.

  • Et annet triks kan være å pakke utstyret inn i et tørt plagg eller teppe før du tar det inn. Igjen, det handler om å hindre den varme inneluften i å komme i direkte kontakt med fotoutstyret, og sørge for langsom oppvarming.

  • Legg fotoutstyret i en plastpose og lukk den tett før du tar det inn. Dette hindrer fukten i inneluften i å komme inn til fotoutstyret, kondenseringen vil skje på utsiden av posen. Denne metoden er den metoden hvor fotoutstyret raskest kommer tilbake til innetemperatur siden det ikke er pakket inn i noe som isolerer for temperaturendringen.
Det er lurt å ta ut minnekort og batteri før du pakker inn utstyret og tar det inn. Minnekortet kan være kjekt å ha tilgjengelig slik at du med en gang kan laste bildene over på datamaskinen mens fotoutstyret aklimatiserer seg. Batteriet er lurt å ta ut fordi hvis det til tross for dine tiltak oppstår kondensering på elektronikken, så er sjansen for skade betydelig redusert når det ikke er strøm på utstyret.

Når du er ute og fotograferer er det også ting å passe på og ting du kan gjøre for å sikre en vellykket foto opplevelse.

  • Hvis du får noe på fotoutstyret ditt som du instinktivt vil blåse bort med pusten din... IKKE GJØR DET. Det blir kondensering. Blåser du for eksempel på glasset på objektivet kan du få dugg som fryser til is på glasset og som ikke forsvinner på flere minutter eller ikke i det hele tatt så lenge du er ute. Bruk heller for eksempel en tørr og myk kost (som du selvfølgelig har som en del av utrustningen i fotobagen din). Er det våt snø som skal bort, bruk en tørr klut.
  • Hvis du legger fra deg fotoapparatet utenfor oppbevaringen din, sørg alltid for å ha et underlag å legge det på så det ikke kommer snø på det. Hvis du likevel er uheldig og får snø på det, se forrige punkt.

  • Kle deg slik at du holder deg selv varm, det er kjedelig å få fotografiet ødelagt av at du ikke klarer å holde kameraet i ro fordi du skjelver på hendene.

  • Skaff deg spesielle hansker hvor du kan ta ut fingertuppene slik at det er mulig å betjene fotoutstyret uten å ta hanskene helt av. Du får tak i slike i fotobutikker, men siden for eksempel sportsfiskere har behov for det samme, så kan du også finne det i butikker som selger slikt utstyr.

  • Batterier får redusert kapasitet når de er kalde, og kan brått gi seg selv om de tilsynelatende ikke er utladet. Ha med flere batterier, og oppbevar de du ikke bruker på innsiden av ytterklærne dine slik at de holdes varme av kroppsvarmen din. Eller ha med lommevarmere av den kjemiske typen som ikke trenger strøm, og hold batteriene varme på den måten. Et batteri som har gitt seg på grunn av kulde kan komme til live igjen dersom det varmes opp igjen, og kan være en kortvarig redning om ingen alternativer er tilgjengelig
Dersom fotoapparatet ditt slutter å fungere i kulden, vil det som regel begynne å fungere igjen når det ikke er nedkjølt lenger. Men hvis det ikke gjør det, og du mistenker det skyldes kondens, så må det i første omgang settes til tørk slik at kondensen fordamper. Det kan ta alt fra dager til uker.
Om apparatet ikke kommer til live, eller du har andre problemer med fotoutstyret ditt som du ikke klarer å løse, ta gjerne kontakt med oss. Vi foretar reparasjoner på flere kjente merker.