Når

oppvasken ikke blir ren

Oppvaskmaskinen kan være din beste venn, så lenge den fungerer som den skal. Men frustrasjonen kan bli veldig stor dersom maskinen slutter å virke eller ikke vasker skikkelig rent.

Det kan være mange grunner til at oppvaskmaskinen ikke vasker rent – og du kan fikse mye selv. Her er noen tips om hva du bør sjekke og eventuelt gjøre.

  • Generelt må du passe på at du stabler oppvasken riktig. Er det noen av tingene som blokkerer vanntilførselen? Husk at det skal være rom for at vannet skal komme til overalt. Før du lukker døren, gi spylerarmen oppe en snurr så du ser at det ikke er noe som hindrer den i å gå rundt.
  • Vask på riktig temperatur. Det finnes flere innstillinger på oppvaskmaskinen av en grunn. Svært skitten oppvask krever et annet program og temperatur enn det som ikke er så skittent.
  • Bytt vaskemiddel. Forskjellige merker har forskjellige egenskaper, og kanskje det er et annet enn det du bruker i dag som faktisk passer dine behov.
  • Kjør maskinen en omgang med et rensemiddel, dette fjerner smuss, fett og kalk som har kommet til etter hvert. Spylearmen har spesielt godt ut av dette. Noen oppvaskmaskiner har eget renseprogram. Hvis ikke din maskin har det, så kjør en tom maskin på høyeste temperatur med rensemiddel. Før du gjør dette er det lurt å fjerne alt løst smuss fra filteret, se under.

Dersom du har prøvd omplassering av tingene, byttet vaskemiddel og kjørt rensing uten bedring i resultatet, så er det på tide å sjekke og rengjøre de forskjellige delene i oppvaskmaskinen, som for eksempel:

  • Filteret, fjern matrester og fett. Dette bør du helst ha som en fast rutine med jevne mellomrom.
  • Spylearmen, se om det er matrester som sitter fast i hullene i spylerarmen, fjern eventuelle blokkeringer inne i armen.
  • Gummilisten rundt døren, vask listen ren.

Hvis du bruker vaskemiddel når du gjør rent disse delene, husk å skylle dem godt etter rengjøringen før du setter de på plass i maskinen igjen - så unngår du «skumparty» på kjøkkenet. Alminnelig oppvaskemiddel så som Zalo, vil nemlig skumme voldsomt dersom det kommer i oppvaskmaskinen.

Er det andre grunner til at oppvaskmaskinen ikke fungerer som den skal, ta gjerne kontakt med oss. Vi foretar reparasjoner på de fleste kjente merkene.

Bilde av spylerarm i oppvaskmaskin som er hindret i å gå rundt
Ikke gjør denne feilen. Pass på at du ikke har satt inn noe som hindrer noen av spylerarmene i å gå fritt rundt. Før du lukker døren, bøy deg ned, gi spylerarmen en snurr og se at den ikke treffer noe.
På bildet ser du at den øvre spylerarmen hindres av at det er satt inn et skjærebrett som kommer i veien for spylerarmen. Sjekk også at du ikke har satt inn noe i den nedre kurven som stikker nedover og hindrer den nederste spylerarmen. Normalt er det mindre sjanse for å gjøre det, men typiske tilfeller er at et håndtak på en gryte stikker gjennom ned under kurven.
Bilde av skittent smussfilter i oppvaskmaskin
Filteret i bunnen av maskinen er lurt å rense med jevne mellomrom. Det består av flere deler, så pass på å ta det fra hverandre slik at du får renset innsiden av filteret også.