Slik

gjør du TV-skjermen ren

Skal du vaske TV-skjermen, er det ikke likegyldig hvordan du går frem. Skjermen på dagens TV'er tåler nemlig ikke all verdens behandling.

Sist det ble solgt TV'er med billedrør i Norge, også kalt "tjukk-TV", var i 2007. Skjermen på disse var alltid laget av glass, og tålte nærmest alt når det kom til rengjøring av skjermen. Slik er det ikke med dagens flat-skjermer. Selv om noen få av dem faktisk har glass i skjermen, så er de fleste laget av et helt annet og mer ømfintelig materiale.

La oss derfor gjøre det klart like godt først som sist. Hvis du vil unngå riper og skjolding, glem diverse vaskemidler og sprayer du ellers bruker, og ikke bruk "harde" kluter eller papir. Her er våre tips til en mest mulig skånsom rengjøring av skjermen. I prioritert rekkefølge til hva du bør prøve først i forhold til hvor skitten skjermen er.

Avtrykk etter søte små barnehender er kanskje ikke like sjarmerende når du får dem på TV-skjermen.
  • Den eneste kluten du bør bruke er kluten som fulgte med skjermen, eller en mikrofiberklut du kjøper selv, av den enkle typen uten noen form for deler med skrubb. Hvis kluten som fulgte med TV'en ikke er mikrofiber, er det bare å prøve seg frem med hvilken av den og en mikrofiberklut som fungerer best. 

  • Ikke rengjør skjermen mens TV'en er varm.

  • Hvis skjermen bare er støvet, begynn med tørr klut. Hvis skjermen har en ramme-kant, pass på at du ikke skyver støvet inn i hjørnene. Der er det vanskelig å få det bort igjen. Tørk fra hjørnene og ut. 

  • Dersom det er kommet flekker på skjermen fukt kluten med vann og se om du klarer å fjerne flekkene med det. Ikke bruk så mye vann at det renner, det må ikke komme vann inn i TV'en.
  • Unngå å gnikke hardt på flekkene, det kan skade overflaten eller i verste fall medføre såkalte døde piksler, altså at punkter på skjermen blir permanent svarte.

  • Hvis ikke flekkene forsvinner med klut og vann kan du gå til innkjøp av et spesiallaget skjermrens middel. Ikke la deg friste til å bruke alminnelig vindusrens spray eller annet rengjøringsmiddel til husholdning. Det kan gå bra, eller kanskje ikke. Hvis du finner ut det siste er det for sent.

  • Vær tålmodig. Selv om ikke flekken forsvinner på første forsøk, gjenta heller skånsom rengjøring enn å bli mer hardhendt. Og noen ganger er det kanskje bedre å la en liten flekk få være som den er, enn at man lager større skjolder etter desperat gnikking på flekken.
Har du en TV som trenger reparasjon, eller kanskje en oppjustering eller kalibrering, ta kontakt med oss. Vi utfører garantireparasjoner på flere kjente merker. Finner du ikke ditt merke i oversikten, og apparatet er utenfor garantitiden, ta kontakt og kanskje vi kan hjelpe likevel.