ren

vask vaskemaskinen

Innimellom trenger selv en vaskemaskin å få seg en vask.

Etter hvert som en vaskemaskin er i bruk vil det bygge seg opp slagg og slam på flere steder i maskinen. Slammet er blandingen av vaskesåpen og skitten fra klærne som vannet ikke klarer å frakte ut av maskinen under vask. Dette oppstår særlig hvis man vasker mye på lave temperaturer. Hvis dette får utvikle seg vil det kunne gi flekker på klærne og dårlig lukt.

Produsentene av vaskemaskinene og vaskemidlene har i årenes løp gjort stadige fremskritt som gjør at det er mulig å vaske rent på lavere temperaturer enn det var tidligere. Og det er noe de stadig minner forbrukerne om, alt med det mål for øyet å få ned energiforbruket og bli mer miljøvennlig.

Vasking på lave temperaturer er som sagt en ulempe med hensyn til at det bygger seg opp slagg og slam. Så hvordan kan du motvirke at det skjer, og hva kan du gjøre hvis det allerede har blitt et problem?

Pass på å gjøre rent i foldene på belgen også.

Slik gjør du skikkelig rent

 • Ta ut såpeskuffen og gjør den helt ren og fri for såperester. 

 • Vask døren helt ren for belegg som har satt seg på glasset. Bruk en skrubbsvamp og eventuelt et vaskemiddel hvis belegget sitter veldig godt fast.

 • Bruk en klut fuktet i rent vann og vask belgen i døråpningen. Pass på også å gjøre rent i foldene på belgen.

 • Bruk et spesiallaget rensemiddel til rens av vaskemaskiner (som du får kjøpt hos de fleste som selger vaskemaskiner) og følg anvisningen på pakken. Et godt og miljøvennlig alternativ er å bruke eddik: Gjør klar en kopp (1-2 dl) med 7% hvit mateddik (slik som du kjøper i dagligvareforretninger). Sett vaskemaskinen på en 90 graders bomullsvask uten forvask. Åpne såpeskuffen litt, og vent til du ser det fylles vann i såpeskuffen. Hell koppen med eddik i det kammeret som det fylles vann i, og lukk skuffen. Grunnen til at du ikke skal helle i eddiken før maskinen fyller vann er at noen maskiner starter med å pumpe ut for å fjerne eventuelt vann som ligger i maskinen. Da vil eddiken også pumpes ut dersom du heller den i før du starter vaskeprogrammet.
  La maskinen fullføre programmet. Lukter det eddik i trommelen når programmet er ferdig kan du kjøre et ekstra skylleprogram.

Disse punktene er ting du med fordel kan gjøre med jevne mellomrom. Hvor ofte avhenger av bruken, men for eksempel en gang i måneden.

Slik kan du forebygge

 • Kjør med jevne mellomrom maskinen på en 90 graders vask. Enten med tøy som tåler slik temperatur, som for eksempel håndklær eller sengetøy, eller med tom maskin. Velger du alltid å vaske håndklær og sengetøy på 90 grader så går det liksom av seg selv uten at du trenger å tenke på hvor lenge siden det er siden sist du kjørte en slik vask.
  Vær imidlertid oppmerksom på at slikt tøy som regel er merket med at de tåler opp til 60 grader. At de er merket slik er ofte fordi produsenten vil sikre seg, mer enn at tøyet faktisk ikke tåler det. Vask på 90 grader vil uansett slite noe mer på tøyet, så du må selv avgjøre om du vil gjøre det, og det er selvsagt på egen risiko. 

 • La alltid døren på vaskemaskinen stå åpen mellom vaskene. På den måten blir det litt mindre fuktig inne i trommelen, og forholdene blir litt mindre ideel for bakterievekst som kan gi vond lukt.

 • Har du plagg som ikke lukter godt kan du få dem friske og fine igjen ved å vaske dem med litt eddik. På denne måten får jo også vaskemaskinen en liten dose eddikvask, og du har dermed slått to fluer i en smekk. Beregn omtrent en kork 7% hvit mateddik per plagg, ikke bruk vaskemiddel, og kjør et alminnelig vaskeprogram. 
Har du en vaskemaskin som trenger reparasjon, ta kontakt med oss. Vi utfører reparasjoner på mange kjente merker, både innenfor og utenfor garantitiden. Finner du ikke ditt merke i oversikten, og apparatet er utenfor garantitiden, ta kontakt og kanskje vi kan hjelpe likevel.