vond

lukt kjøkkenet

Opplever du vond lukt på kjøkkenet, da kan det være kjøleskapet som er synderen. Og lukten kan komme fra en kilde du kanskje ikke visste eksisterte. 

Matvarer som blir dårlig, eller søl som ikke fjernes kan medføre vond lukt i kjøleskapet dersom det ikke fjernes, og bakteriene får anledning til å utvikle seg. Det kan vel regnes som ganske opplagt. Men i jakten på kilden til dårlig lukt må du se både inni og utenpå kjøleskapet. Her følger våre råd for å få et kjøleskap uten dårlig lukt.
  • Rydd kjøleskapet for matvarer. Sjekk alle matvarene - husk dårlige matvarer skal i søppelet, ikke tilbake i kjøleskapet.
  • Gjør grundig rent i hyllene, dørtetningslisten og på innsiden med et mildt rengjøringsmiddel. Det finnes spesialprodukter på markedet, men eddik og vann fungerer også veldig bra – og noe man som regel har tilgjengelig. I tillegg er det både miljøvennlig, bra for inneklimaet, samt at det lønner seg økonomisk. 
  • Rengjør kondenskaret som står over kompressoren på baksiden av enheten. Det finner du på baksiden av kjøleskapet, og er det karet som samler opp kondensvannet som renner fra innsiden og ned gjennom en slange i bakkant av kjøleskapet. Kommer det skitten væske fra kjøleskapet, kan dette forårsake bakterievekst og dårlig lukt. I noen tilfeller kan det gå så ille at det rett og slett lukter oppkast. Det problemet oppstår gjerne dersom man velter en melkekartong i kjøleskapet eller på annet måte får melkeprodukter ned i avløpet for kondensvann. 
For å motvirke lukt- og bakterieproblemer i kjøleskapet i fremtiden:
  • Rydd ofte og kast mat som er blitt dårlig. 
  • Vask jevnlig, både inne i kjøleskapet og ikke minst kondenskaret.
  • Lagre mat med sterk lukt i lufttette beholdere
  • Hold matvarer med sterk lukt unna andre matvarer.
  • Et lite glass med eddik (helst en type som ikke lukter så mye) i kjøleskapet trekker til seg vond lukt.
  • En oppdelt sitron i kjøleskapet kan også gjøre nytten som luft-frisker. Sitronen vil gi kjøleskapet en god aroma i tillegg til å absorbere dårlig lukt.
Er det andre grunner til at kjøleskapet ikke fungerer som det skal, ta gjerne kontakt med oss. Vi foretar reparasjoner på de fleste kjente merkene.

Bilde av kondenskaret på baksiden av kjøleskap
Kondenskaret finner du på baksiden av kjøleskapet, og er det karet som samler opp kondensvannet som renner fra innsiden og ned gjennom en slange i bakkant av kjøleskapet. Kommer det skitten væske fra kjøleskapet, kan dette forårsake bakterievekst og dårlig lukt.
Loading...
I videoen over forklarer Wendy Burton fra Electrolux i Storbritannia hvordan du tar ut kondenskaret slik at du kan rengjøre det.